top of page
Arrow Cruise Travel logo alleen .png
Blog

Onze cruise 2.0 met Silversea...

Dag 9 : Kreta

Dagboek van Odette en Danny

 

Het is 7 u. ’s morgens… Ik zit buiten op het terras te werken en we varen de haven van Heraklion binnen. Wij zijn vandaag op Kreta, het grootste van de Griekse eilanden, het eiland van de oppergod Zeus, de bakermat van de Griekse mythologie.

 

Wij hebben een Silversea-excursie geboekt die start om 8.45 u. Dus deze morgen geen baantjes stappen of zwemmen, dat is voor straks. De excursies zijn echt wel in heel kleine groepjes. Van 8 tot max. 10 man in een grote bus, dus plaats genoeg. We hebben ook vernomen dat alle buschauffeurs en gidsen elke keer door het speciale US Covid-gezondheidsteam aan boord, ingehuurd door Silversea, een sneltest moeten ondergaan voor ze met de gasten in aanraking komen. Ook de crew wordt elke dag getest. Dit gezondheidsteam heeft dus elke dag van meer dan 400 mensen een sneltest afgenomen. 

 

Maar ter zake, we zijn in Heraklion, we moeten bij de les blijven. Want les krijgen we vandaag en wel van een Nederlandse gids uit Maaseik die reeds 30 jaar in Griekenland woont. Ze is Doctor in de Archeologie, maar eigenlijk had ze beter toneelspeelster geworden want ze vertelt alles precies of ze staat op de bühne. Maar eerlijk is eerlijk, ze kent er heel wat van en brengt het over met passie.

 

We bezoeken vandaag het Paleis van Knossos en het Archeologisch Museum. Het is nog maar 9 u. ’s morgens maar toch al bloedheet. Dit paleis is zeer groot en werd eigenlijk per toeval ontdekt. Het bestond uit verschillende vleugels en was eigenlijk een stad op zichzelf. 

 

Er waren vleugels voor de koning en zijn gevolg. De authentieke troon is zelfs nog te bezichtigen. Vleugels voor de werkers en vleugels voor de logistiek waar alle binnen gebrachte goederen werden bewaard. Maar er was tevens een soort van arena om zich te vermaken en uiteraard de nodige offerplaatsen voor de goden.

 

Kortom een hele stad. Bij de ingang die uitgaf op de haven was er zelfs een ‘boekhoudkantoor’ waar op een tablet van klei de hoeveelheid goederen werden genoteerd. Ze deden vooral aan ruilhandel maar toch hadden ze ook reeds de eerste munteenheden: het waren platen van exact 26,3 kg en dat vertegenwoordigde een bepaalde waarde. Verder had elkeen een eigen identiteitsbewijs onder de vorm van een zegel. 

Het hele paleis wordt omringd door schitterende natuur met prachtige wijnvelden.

 

Op deze archeologische site worden alleen replica’s bewaard, met uitzondering van de authentieke troon. Alles wat werd gevonden, wordt bewaard in het museum. Dat is onze volgende stop en daar wordt je stil van de omvang van de gevonden gebruiksvoorwerpen: fresco’s, meubels,… Ja, zelfs zeer verfijnde tot met bladgoud bedekte kopjes; compleet met een oortje om uit te drinken. Het is onvoorstelbaar dat in 1400 voor Christus er al zo’n beschaving was. Meer uitleg over deze Griekse periode zie verslag Danny.

 

Het was een zeer leerrijke maar toch ook vermoeiende morgen en we zijn blij als we om 13 u. terug aan boord zijn om de dorstige te laven en de hongerige te spijzen!

 

We hadden voor deze namiddag nog een bezoek aan een wijndomein gepland. Want Kreta is niet alleen gekend voor zijn archeologische vondsten, maar ook voor zijn wijnen. Die excursie vertrekt echter al om 14 u. dus laten we die aan ons voorbij gaan. We gaan wel een beetje wijn proeven aan boord.

 

Om 17 u. gaan we naar onze suite voor ons ‘vieruurtje’. We bellen onze butler en die dekt onze terrastafel met een wit tafelkleed voor ons glaasje champagne vergezeld van de ‘kleine zwarte bolletjes’ die van een uitstekende kwaliteit zijn.  De kaviaar komt uit een Italiaanse kwekerij en is zeer lekker, ze smelt op de tong.

 

Vanavond hebben we beslist om te genieten van een casual diner in The Grill op dek 10. Er staan ‘weather permitted’ tafeltjes rondom het zwembad, wat een zeer romantische setting geeft. We genieten van een assortiment vlees en/of vis op een stone grill, allemaal even lekker.

De Maître D hier is een Fransman, genaamd Benoit. Dus ook weer eens leuk om een mondje Frans te praten. 

Verlicht zwembad, maanlicht, leuke muziek en lekker eten. Wat moet je nog meer hebben om een alweer een top dag mee af te sluiten?

 

Tot morgen in Mykonos!

bottom of page