top of page
Arrow Cruise Travel logo alleen .png
Blog

Onze cruise 2.0 met Silversea...

Dag 5 : Rhodos

Dagboek van Odette en Danny

 

Aangezien ik elke dag vroeg opsta (en dat weten de meesten onder jullie wel via mijn ‘early mail’ verkeer), kan ik genieten van het binnenvaren van Rhodos, in de stralende ochtendzon.

 

Na 13 maanden, kan ik ook eindelijk het schouwspel van aanmeren weer eens bewonderen. Want men moet toch toegeven dat zo’n schip veilig en kalm aan de kant leggen toch geen sinecure is. Wij logeren op het dek van de brug en ik zie dat ze daar toch wel met 5 officieren en evenveel walky talkies instructies geven vanop hun uitkijkpost.

De ingang van de Mandraki haven wordt door een mannelijk hert aan de ene kant en vrouwelijk hert aan de andere kant omgeven. Naast de vuurtoren zijn daarachter ook nog drie oude windmolens te bezichtigen die vroeger gebruikt werden om de, per boot aangevoerde, granen te malen.

Rhodos is op drie na het grootste Griekse eiland en werd lang beschouwd als de brug tussen Europa en het Oosten. Het situeert zich slechts op enkele kilometers van de Turkse grens. Het wordt ook 'Island of the Knights' genoemd vanwege de Christelijke Ridderorde die er vanaf 1309 jarenlang gevestigd was.

 

We besluiten om deze morgen op eigen houtje het versterkte stadscentrum te bezoeken en gaan dan ook met volle moed op stap. Het weer is zoals de voorbije dagen. Super, strak blauwe hemel en een aangename temperatuur van om en bij de 25°C.

 

Rhodos wordt beschouwd als de oudste stad uit de Middeleeuwen en is tevens geklasseerd als UNESCO erfgoed. Door de stadsmuren heeft het antieke Rhodos het uitzicht van een versterkte burcht. Via een poort krijgen we toegang tot het noordelijke gedeelte van de oude stad. Langs de Ridderstraat met zijn vele winkeltjes en leuke cafeetjes en restaurants bereiken we het Hippokrates plein met haar mooie fontein en het archeologisch museum om uiteindelijk te eindigen aan het Paleis van de Grootmeesters. Maar dat bezichtigen we deze namiddag via een excursie.

Deze middag wordt een speciale lunch, want we proberen Kaiseki uit. We worden er in het Japans begroet door het personeel. Het restaurant is niet te groot en je kan ook aan de bar plaats nemen om het schouwspel gade te slaan. 

Er is een heel mooi sushi en sashimi menu, maar wij laten ons verrassen door het assortiment dat Silversea voorstelt, een selectie aan sushi en sashimi. Danny geniet ervan met zijn koude sake, maar ik hou het bij mijn water en glaasje Chardonnay.

Om 14.15 u. stappen we de bus op voor een ‘Scenic Drive’ rond het eiland waar we o.a. de overblijfselen van de arena zien. We rijden langs de vele luxe resorts terug naar de oude stad voor ons begeleid bezoek aan het Archeologisch museum en het Paleis van de Grootmeesters. 

Het paleis dat we vandaag bezichtigen is volledig heropgebouwd door de Italianen en was het zomerverblijf van Victor Emmanuel III en later van Benito Mussolini. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de tientallen reusachtige kleurrijke mozaïeken vloerversieringen die vanop het eiland Kos zijn overgebracht. Het oorspronkelijke Paleis van de Grootmeesters dateerde uit de 14de eeuw toen de Ridderorde zich op het eiland vestigde. Het werd in 1856 grotendeels verwoest door de ontploffing van een munitieopslagplaats bij een blikseminslag.

Aansluitend op ons bezoek aan het Paleis bezoeken we ook het archeologisch museum aan het Hippokrates plein met onze lokale gids. Dit museum diende oorspronkelijk als hospitaal en werd gebouwd met de schenkingen van de Ridders die hierdoor ook wel de Hospitaalridders werden genoemd. Hierbij moeten we vermelden dat het hospitaal ook toegankelijk was voor alle inwoners van Rhodos en omgeving. Naast de hospitaalzalen zelf konden we in dit museum ook nog honderden beelden bewonderen die over de jaren heen op het eiland gevonden en verzameld werden alsook allerhande artefacten van de regio.

 

We moeten toegeven dat ons bezoek aan het oude stadscentrum zeer leerrijk was en zeker niet mocht ontbreken op onze cruise. Het eiland zelf heeft echter nog veel meer te bieden maar dat zullen we bewaren voor een volgend bezoek.

We zijn rond 17 u. terug aan boord, dus nog even tijd om wat verfrissing te zoeken in het zwembad. Eens terug in onze suite bellen we onze butler want we willen de 'Caviar – Champagne' service eens uitproberen. Ik denk niet dat ik hier meer uitleg over moet geven, jullie kunnen zich wel voorstellen hoe we hiervan hebben kunnen genieten.

 

Voor vanavond hadden we een reservering in The Grill, dat is het restaurant rond het zwembad en op dek 11, maar er is wat veel wind en besluiten dan toch binnen te eten.  We hebben ons oog laten vallen op de ‘Silver Note’, een klein, gezellig en ‘donker’ restaurant/bar met live muziek. We wanen ons in een New Yorkse tent. 

De kaart is er zeer speciaal,  geen voor- en hoofdgerecht maar kleine gerechtjes, tapas-style. Verdeeld in vier thema's: Oceans, Cooked, Raw en Earth.

We kiezen voor de 'Buttered Lobster Tail' en de 'Salt from the Fields' Het lamsvlees smelt in op onze tong. Sorry als het water jullie in de mond komt, maar ik moet eerlijk zijn hé.

Vroeg in bed met een tasje slaap-thee. Niet dat we dat nodig hebben, want de matrassen zijn top en we worden heel snel in slaap gewiegd, door het schip dat al vaart.

Morgen een dagje op zee!

bottom of page