top of page
Arrow Cruise Travel logo alleen .png
Blog

Onze cruise 2.0 met Silversea...

Dag 4 : Patmos

Dagboek van Odette en Danny

 

Vandaag beloofd weer een zonovergoten dag te worden, 29°C, maar met een klein briesje, dus zeer draaglijk. De Cycladen zijn een verzameling van eilanden en dat beseffen we elke dag meer en meer. Overal waar je kijkt zijn eilandjes, klein en groot. 

 

Om 8 uur wordt het anker uitgegooid voor de haven van Skala op het eiland Patmos. Ook vandaag moet er dus gentenderd worden en de haven beschikt hiervoor over haar eigen shuttle dienst.

Het kleine eiland Patmos, circa 34 km² groot, ligt in het zuiden van de Egeïsche eilandengroep. Het is van vulkanische oorsprong en telt slechts een 3000 tal inwoners. Het is voor velen een 'Heilig Eiland' omdat, volgens de overlevering, de evangelist Johannes er rond het jaar 95 naartoe verbannen werd. In de Grot van de Apocalyps schreef hij het laatste boek van het Nieuwe Testament van de Bijbel: de Openbaring van Johannes.

 

Patmos komt ook ter sprake in de Griekse mythologie omdat Zeus dit eiland aan zijn dochter Artemis zou hebben geschonken.

 

Naast de wijnbouw, olijfgaarden en de visserij leeft de bevolking voornamelijk van het toerisme. Dit laatste heeft ze te danken aan het feit dat het eiland één van de hoofdplaatsen van het christendom is.

 

Hoog boven de haven bezoeken we het Johannietenklooster dat deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit klooster heeft het uitzicht van een versterkte burcht en moest de monniken beschermen tegen piraten die de eilanden onveilig maakten. In de kloosterkerk bewonderen we mooie fresco's uit de 13e eeuw en bezoeken we de rijk gevulde bibliotheek met oude boeken, handschriften en oorkonden, alsook de schatkamer met een overvloed aan relikwieën, iconen en andere cultusvoorwerpen. In hetzelfde kloostercomplex bevindt zich ook de Grot van de Apocalyps met de lessenaar waar de evangelist de beroemde tekst schreef met uitzicht op de zee.

 

Aan de voet van het klooster lopen we tussen de typisch witte huisjes door de straatjes van Chorà. Dit dorp is destijds ontstaan bij de bouw van het klooster en huisvestte de arbeiders en kunstenaars die er werkten.

 

Terug in de haven van Skala genieten we op een leuk terrasje nog even van een verfrissing alvorens naar de Silver Moon terug te varen.

We willen toch nog even terug komen op de gezondheidsmaatregelen (oude en nieuwe), die genomen werden om de epidemie aan boord te bestrijden. Het schip vaart in Europa, meer bepaald in de Griekse eilanden en dus moeten we ons houden aan de Griekse regels. Dit betekent dat we in publieke ruimtes een mondmasker moeten dragen. Eigenlijk komt dit neer op het dragen van een mondmasker wanneer men zich verplaatst; dus in de gangen. Maar éénmaal in een bar, een restaurant of de bibliotheek mag het mondmasker af. Ook de volledige crew draagt een mondmasker. 

 

Uiteraard moet een mondmasker in je suite niet. Dus eigenlijk een beetje zoals thuis waar we ook in de winkels een mondmasker moeten dragen. Dit wordt door iedereen, ook de crew heel goed opgevolgd en wordt eigenlijk een gewoonte.

We vernamen trouwens vandaag dat op de Silver Muse, die start in Alaska, de regels van de VS gelden. Wat betekent dat je aan boord geen mondmasker meer moet dragen. Want in Amerika moeten de mensen die volledig gevaccineerd zijn, geen mondmasker meer dragen. Plus, aangezien iedereen aan boord gevaccineerd is, dient er dus aan boord ook geen mondmasker meer gedragen te worden.

 

Overal aan boord staan ‘Sanitizing Points’, waar je je handen kan ontsmetten. Dat is ondertussen ook een gewoonte en kennen we eigenlijk nog van vroeger. Ook aan land voor je de tender opstapt is er een automatische desinfectiedispenser. Het is geen ‘plakkerige gel’, dus ontsmet je je handen met plezier.

 

Ook de tafels worden, nadat je de tafel hebt verlaten, elke keer grondig afgekuist en gedesinfecteerd. Zelfs de placemats worden telkens vervangen. Het zijn allemaal kleine details die heel belangrijk zijn. 

 

Als je, na bijvoorbeeld een excursie, terug aan boord komt, wordt er gevraagd om even halt te houden bij de automatische temperatuurmeter.

Je butler komt ook iedere dag even in je suite om je temperatuur op te meten. Dit gebeurt allemaal heel vlotjes en snel, zonder veel gedoe en stelt allemaal niet veel voor. Safety first! We zijn echt blij dat we terug kunnen en mogen varen, dat we die kleine extraatjes er zonder problemen bij nemen. Het geeft een veilig gevoel.

 

Morgen Rhodos, dat zal een aangenaam weerzien worden!

bottom of page