.jpg)
Onze cruise 2.0 met Seabourn...

Dag 7 : Nafplion, Griekenland
Dagboek van Odette en Danny
Ons eerste bezoek aan dit mooie stadje. Maar eerst snel nog een antigen test voor we aan land gaan, want de Griekse autoriteiten in Athene vragen zo’n negatieve test bij het verlaten van het cruise schip.
We komen verder in dit verslag terug op het belang van dit stadje in de geschiedenis van Griekenland.
We maken een mooie wandeling door de stad met zijn leuke shops en zijn aanlokkelijke terrasjes en rond de middag gaan we met de tender terug aan boord want het wordt nog een drukke dag.
Niet alleen moeten we de onaangename taak vervullen van koffers maken want ja, aan alle mooie liedjes komt een eind, maar het programma aan boord is ook niet min.
We nemen plaats aan ons tafeltje op de Patio voor een lichte lunch maar dat was buiten Kevin, de Hotel Manager, gerekend die een praatje komt maken en er op staat dat we voor de lunch eerst nog genieten van elk een portie kaviaar. Wat worden we toch verwend !
Om 18 u. hebben we ‘Officers on Deck’ met de ‘Farewell to the Crew’. Dit is altijd zo pakkend en ook deze keer is dit weer, zowel voor de crew als voor de gasten, zo’n ‘kippenvel’ moment. Zeker na zo’n lange tijd niet te hebben kunnen varen .
Niettegenstaande het weer een prachtige avond is en er geen wind staat, besluiten we toch weer in de ‘Main Dining Room’ te gaan eten. Niet alleen omdat we het eten daar heel lekker vinden, maar vooral ook om van heel de ploeg van onze ‘station’ afscheid te nemen, want ze hebben ons weer de hele week verschrikkelijk goed verwend. Ze wisten zelfs nog na al die maanden onze voorkeur van water, wijn en zelfs dat we graag ‘grof zeezout’ op onze tafel hadden. Dank u Georgia en Andre, we zullen jullie missen.
De avond is echter nog niet om, want om 21 u. is er nog ‘Dancing Under the Stars’, waar er flink wat gedanst wordt op de leuke muziek van de band.
En dan is het tijd om te gaan slapen met een voldane glimlach op ons gezicht.
Wat is het toch fijn om weer te kunnen en mogen cruisen!
Voor diegenen die wat meer willen weten over de geschiedenis van dit bijzondere stadje Nafplion, zeker Danny’s laatste bijdrage aan deze blog lezen.








Uit archeologische opgravingen is gebleken dat het gebied rond Nafplion vanaf het 3de millennium v.Chr. vrijwel constant bewoond is geweest.
Volgens de legende dankt de stad haar naam aan koning Navplios wiens zoon Palamedes de listige Odysseus wist te ontmakeren toen deze laatste krankzinnigheid voorwendde om niet aan de Trojaanse Oorlog te hoeven deelnemen. Diezelfde Palamedes zou ook de dobbelstenen en het schaakspel hebben uitgevonden om de Griekse soldaten het lange wachten vóór Troje te besparen.
Over de jaren heen zijn hier de Byzantijnen, de Franken, de Venetianen en de Turken aan de macht geweest. Ze beïnvloedden zowel de lokale cultuur als de tradities en de architectuur. Pas in de 13de eeuw werd Náfplion bekend toen de Frankische kruisridder, Guy de la Roche, de stad op de Byzantijnen veroverde. In de 14de eeuw werden de Franken echter door de Venetianen verdrongen die de haven gebruikten voor de doorvoer van zijde en wol, lederwaren, kaas en bijenwas. De Venetianen werden in 1540 op hun beurt door de Turken verslagen en het duurde tot 1686 alvorens ze de stad opnieuw konden heroveren. De stad werd toen herdoopt tot Napoli di Romagna en de oude wijk rond het Plein van de Grondwet (Platía Syntágmatos) is hiervan nog het bewijs. Toch kwamen de Turken terug, gesteund door Grieken die de katholieke heerschappij van de Venetianen beu waren.
Tijdens de Vrijheidsoorlog die in 1821 begon, werd Náfplion het centrum van het Griekse verzet tegen de Turken. Het werd dan ook bij de Onafhankelijkheid de eerste hoofdstad en regeringszetel van de Griekse staat. Nadat het parlement van Griekenland een koningkrijk maakte besloot de eerste koning Otto 1 om de regering definitief naar Athene te verhuizen. Hierdoor werd Náfplion opnieuw een provinciestadje.
Sinds de Venetiaanse tijd is het Plein van de Grondwet, omgeven door de vele cafés en restaurants, nog steeds het centrum van het openbare leven.
Het wordt tevens gedomineerd door het statige Venetiaanse arsenaal waar nu het archeologisch museum is gevestigd. De straatjes in de omgeving zijn smal en door trappen met elkaar verbonden. Opvallend is wel het gebruik van marmer als bestrating. Het maakt van Náfplion één van de elegantere toerische steden van Griekenland.