.jpg)
Onze cruise 2.0 met Seabourn...

Dag 5 : Rhodos
Dagboek van Odette en Danny
Het is een eindje varen van Limasol (Cyprus) naar Rhodos, dus het ontbijt nemen we nog al varend, maar het belooft weer een prachtige dag te worden.
Om 10 u. komen we aan in het prachtige Rhodos. Wat is dit toch een mooie plek, net een versterkte burcht.
Rhodos werd lang beschouwd als de brug tussen Europa en het Oosten omdat het heel dicht bij Turkije ligt.
Dit eiland ademt gewoon geschiedenis uit. Rhodos wordt ook "Island of the Knights" genoemd, vanwege de Christelijke Ridderorde die er vanaf 1309 jarenlang gevestigd was.
Volgens de Griekse mythologie had Zeus, de Oppergod de wereld verdeeld onder de goden maar was daarbij Helios vergeten. Hierop kwam Rhodos uit de zee gerezen en werd het aan Helios toebedeeld.
We hebben recentelijk nog een heel mooie excursie gedaan hier in Rhodos dus vandaag gaan we gewoon wat wandelen, eerst binnen het versterkte stadscentrum en daarna verlaten we de omwallingen en flaneren we langs de winkelstraten in het ‘moderne’ stadsgedeelte om te eindigen in de jachthaven om de Yachts te bewonderen.
Iedereen wordt om 17 u. terug aan boord verwacht, want er wacht ons een fantastische ‘Caviar Sail Away Party’ met een optreden van de Seabourn Singers: prachtig, zeer mooi. En dat alles met overvloedig veel kaviaar die wordt geserveerd door het ‘Food & Beverage’ team. Weer zo’n onvergetelijk moment als ‘Conte Partiro’ door de luidsprekers weerklinkt.
Het diner nemen we vandaag aan het zwembad, want het is prachtig weer. De Patio wordt dus ’s avonds het ‘Earth & Ocean’ restaurant waar elke dag een ander menu wordt geserveerd. Informeel, gewoon gezellig.
We hebben echt wel heel veel geluk met het weer. Elke dag volop zon, aangename temperatuur, kalme zee en een klein briesje.
Kortom top cruiseweer!
Tot morgen in Mykonos!





Paleis van de Grootmeesters

Rhodos wordt beschouwd als de oudste stad uit de Middeleeuwen en is tevens geklasseerd als UNESCO erfgoed. Door de stadsmuren heeft het antieke Rhodos het uitzicht van een versterkte burcht. Via een poort krijgen we toegang tot het noordelijke gedeelte van de oude stad. Langs de Ridderstraat met zijn vele winkeltjes en leuke cafeetjes en restaurants bereiken we het Hippokrates plein met haar mooie fontein en het archeologisch museum om uiteindelijk te eindigen aan het Paleis van de Grootmeesters. Zoals reeds gezegd, hebben we dit de vorige keer bezocht, maar voor al wie de eerste keer Rhodos bezoekt, is dit echt een aanrader om dit paleis te bezoeken. Wie meer hierover wil weten kan dit lezen aan het einde van deze blog.
Het paleis dat we vandaag bezichtigen, is volledig heropgebouwd door de Italianen en was het zomerverblijf van Victor Emmanuel III en later van Benito Mussolini worden. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de tientallen reusachtige kleurrijke mozaïek grondversieringen die vanop het eiland Kos zijn overgebracht. Het oorspronkelijke Paleis van de Grootmeesters dateerde uit de 14de eeuw toen de Ridderorde zich op het eiland vestigde. Het werd in 1856 grotendeels verwoest door de ontploffing van een munitieopslagplaats ten gevolge van een blikseminslag.
Sommige historici beweren dat op de plaats van het huidige Paleis, de Kolossus van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen, stond. Het Paleis van de Grootmeesters werd immers gebouwd op de plaats waar zich voorheen de tempel van Helios bevond.
Anderen beweren dan dat dit reusachtig bronzen beeld van de Griekse zonnegod Helios met gespreide benen de ingang van de haven aangaf.
De ingang van de oude haven is echter bijna 30 m breed en gezien de bronsgiet-technieken van de 3e eeuw voor Christus, toen het beeld gegoten werd, is een Kolos in spreidstand volgens hedendaagse ingenieurs weinig aanneembaar. Aangezien het beeld verwoest werd door een aardbeving, zouden delen in zee moeten terechtgekomen zijn, maar hiervan zijn nooit bewijzen gevonden.
Volgens overlevering in de kronieken van Theofanes de Belijder, wordt echter gezegd dat het omgevallen beeld negen eeuwen op de plaats van de tempel van Helios is blijven liggen en dat de brokstukken uiteindelijk door de Arabieren aan een Joodse handelaar zijn verkocht.
Hoe dan ook wat we wel hebben kunnen bewonderen is dat vandaag de ingang van de Mandraki haven aangegeven wordt door een mannelijk hert aan de ene kant en vrouwelijk hert aan de andere kant. Naast de vuurtoren zijn daarachter ook nog drie oude windmolen te bezichtigen die vroeger gebruikt werden om de per boot aangevoerde granen te malen.
We moeten tevens nog vermelden dat wij aansluitend op ons bezoek aan het Paleis ook het archeologisch museum aan het Hippokrates plein met onze lokale gids bezochten. Dit museum diende oorspronkelijk als hospitaal en werd gebouwd met de schenkingen van de Ridders die hierdoor ook wel de Hospitaalridders werden genoemd. Hierbij moeten we vermelden dat het hospitaal ook toegankelijk was voor alle inwoners van Rhodos en omgeving. Naast de hospitaalzalen zelf konden we in dit museum ook nog honderden beelden bewonderen die over de jaren heen op het eiland gevonden en verzameld werden alsook allerhande artefacten van de regio.