top of page
Blog
Arrow Cruise Travel logo alleen .png

Onze cruise 2.0 met Seabourn...

Dag 2 : Agios Nikolaos, Kreta

Dagboek van Odette en Danny

 

Vandaag zijn we opnieuw op het eiland Kreta. Ditmaal liggen we niet in de haven van Heraklion maar zijn we geankerd in de baai van Agios Nikolaos (met de klemtoon op de eerste ‘o’) en nabij het eiland Spinalonga.

 

Agios Nikolaos betekent zoveel als ‘Sint Nikolaas’ of de ‘Heilige Nikolaas’, en dus de beschermheilige van de zeelieden.

 

Dit leuke stadje ligt in het noordoosten van Kreta, tussen Heraklion in het oosten en Sitia in het westen, en is de hoofdstad van het departement Lassithi.

Het is gebouwd op de ruïnes van de oude stad Lato.

 

De verrassing van de dag is wel dat ook de Silver Moon van Silversea vandaag deze haven heeft uitgekozen. Van de weinige schepen die varen liggen er twee in dezelfde haven. De Silver Moon ligt echter ‘gedockt’ terwijl wij het anker hebben uitgegooid.  Wij gaan dus met tenders aan land. Ook weer iets anders. 

 

De korte wandeling van de haven naar het stadje brengt ons langs een aantal leuke en heel nette terrasjes van diverse bars en restaurants. De vele winkeltjes wijzen erop dat dit plaatsje fel gegeerd is bij de toeristen. We horen ook her en der Vlaams spreken, dus echt een toeristische bestemming. Ook de vele terrasjes rond het Voulismeni meer, waar je allerhande Griekse specialiteiten kunt proeven, zijn hier het bewijs van.

 

Want ja hoor, dit kleine stadje heeft in het centrum een meer, dat is het

meest opvallende voor dit klein stadje  het diepe binnenmeer, het Voulismeni meer.  Midden in de stad en verbonden met de zee via een klein kanaaltje.

Omdat het zo diep is zeggen de Grieken dat dit meer geen bodem heeft. De Griekse mythologie verhaalt dan van haar kant dat de godin Athena hier met Artemis, de godin van de jacht, kwam baden. In ieder geval mag er vandaag niet meer in dit meer gezwommen worden.

 

Via een dwarsstraat in het centrum komen we op het Kritoplatia strand uit. Een klein kiezelstrandje dat, zoals ook het Voulismeni meer, zich bijna in het stadscentrum bevindt. Vanop één van de vele terrasjes die dit strand omgeven, kunnen we onze Seabourn Ovation in al haar mooiheid bewonderen.

We hadden tevens gehoord dat er verderop nog een prachtige jachthaven was, maar eerlijk gezegd valt die flink tegen na al de jachthavens die we in Athene hebben kunnen bewonderen. De aangekondigde super yachten zijn hier nergens te bespeuren.

 

Uiteindelijk besluiten we kort na de middag terug naar de haven te wandelen om er de tender naar het schip te nemen. Aan boord is het zeer rustig, want blijkbaar zijn een groot aantal passagiers op excursie naar Knossos. Aangezien wij bij ons vorig bezoek aan Kreta, het Paleis van Knossos en het prachtige archeologisch museum van Heraklion hebben bezocht, hebben we ons vandaag beperkt tot de wandeling in Agios Nikolaos.

 

Indien je hier klikt, vind je nog de geschiedkundige en mythologische informatie over dit imposante Paleis van Knossos. 

 

Terug aan boord wacht ons een nieuwe verassing: er is plots overal versiering rond het zwembad en twee reusachtige Amerikaanse vlaggen flankeren het terras op dek 11. Want ja, het is vandaag de ‘4th of July’ en dat moet natuurlijk gevierd worden op een Amerikaans schip. 

 

We zijn altijd wel te vinden voor een feestje en genieten ’s avonds van een heuse party rond het zwembad, opgeluisterd met muziek en optredens van de Seabourn Singers. Na een speech van ‘the President of Seabourn’ himself vraagt Ross, de Cruise Director ons naar bakboord te  begeven waar speciaal voor ons een fantastisch vuurwerk losbarst. En daarna feesten we verder tot de in vroege uurtjes aan dek van dit prachtige schip.

Wat een afsluiter van weer een prachtige dag!

Morgen een zeedag!

bottom of page