Arrow Cruise Travel logo alleen .png

Onze cruise 2.0 met Ponant...

Dag 1 : Nice - inscheping

Dagboek van Odette en Danny

 

Eindelijk is het zo ver! We vertrekken naar de haven van Nice!

 

Om 15.30 u. aankomst in parking Lympia in de haven van Nice... makkelijk parkeren en 100 m verder lag ze: de Le Lyrial in al haar glorie, dominant in de haven!

Zelfs die 100 m moeten we niet stappen want een privé-shuttle brengt ons met de bagage tot bij de security. Masker aan, bagage afgeven, door security en dan even onze beurt afwachten om langs de scheepsdokter te gaan. Netjes in de schaduw onder een tent speciaal voor Ponant opgesteld, met een glaasje water. 

 

De dokter kijkt je testresultaten na en de verpleger neemt nog eens je temperatuur en dan aan boord... eindelijk!  We worden heel vriendelijk ontvangen, krijgen onze kajuitsleutel en de Wi-Fi-code (want ja, er is gratis internet maar jammer genoeg even traag als op de meeste andere cruiseschepen). We worden begeleid naar onze kajuit waar de koffers al klaarliggen. We pakken onmiddellijk alles uit om daarna het schip te kunnen verkennen.

 

Al het personeel (een mengeling van Europeanen, Zuid-Amerikanen en Filipijnen) is zeer vriendelijk en ze dragen allemaal een Vizer, wat veilig is, maar toch ook aangenaam want je ziet de gelaatsuitdrukkingen. De gasten wordt gevraagd een mondmasker (waarvan er per persoon ook twee klaarliggen in de kajuit) te dragen in de gangen, het theater,… kortom in de gemeenschappelijke binnenruimten maar uiteraard niet aan dek en ook niet in de bar of het restaurant.  Een ‘Cocktail de Bienvenue’ is voorzien en met een glaasje champagne kan je kennis maken met je medepassagiers. De meesten zijn Franstalig al horen we toch hier en daar wat Vlaams,… er zijn dus nog Belgen aan boord!

 

Om 18 u. krijgen we een uitgebreide briefing van de Cruise Directrice en de Kapitein over onze cruise en vooral ook over de Corona veiligheidsmaatregelen die eigenlijk hetzelfde zijn als aan land: social distancing van 1  m (want in Frankrijk kan het virus blijkbaar niet zo ver springen en moet je maar 1m afstand houden!) mondmaskers dragen in de gemeenschappelijke ruimtes, handen frequent wassen of ontsmetten, enz. Overal waar je binnenkomt zijn uiteraard alcohol dispensers maar er staat ook een grote flacon in je kajuit en twee kleinere flacons die je overal kan meenemen. Bij het betreden van bars en restaurants staan ook zelfscantoestellen om je temperatuur te meten, maar aangezien iedereen negatief getest is (want anders mag je niet aan boord*), voelen we ons eigenlijk heel veilig in onze grote nieuwe bubbel.

 

Na een aperitiefje gaan we eten in het hoofdrestaurant waar de tafels heel ver uit elkaar staan.  Er zijn heel weinig gasten, een 60-tal, want de meesten eten buiten in het ander restaurant, denken we. 

 

De eerste cruise avond starten met 6 oesters en een lekker glaasje wijn, helemaal niet verkeerd. Vriendelijk en behulpzaam personeel, heel lekker eten (Franse keuken) en alles verloopt heel soepel. 

 

We wisten niet wat te verwachten maar behalve het feit dat al het personeel een vizer draagt en wij ondertussen ook al gewoon zijn van met een masker te gaan winkelen, voelt alles heel goed aan. 

Kortom, we voelen ons hier aan boord, veiliger dan aan land!  

 

Met het venster open, om de ruisende kalme zee te horen, vallen we heel snel in slaap, dromend van morgen, een mooie dag in Saint Florent, bij Cap Corse…

 

 

* Donderdag 9 juli

Een beetje zenuwachtig voor het onbekende. We moeten binnen de 48 uur voor vertrek van de cruise, een coronatest ondergaan. Maar die zenuwachtigheid was voor niks nodig, want alles verloopt heel efficiënt en snel. Stokje in de neus, even draaien en oeps er weer uit voor je het goed en wel beseft. Het kriebelt alleen een beetje. Dezelfde avond hadden we reeds het resultaat: negatief. Oef! Opgelucht, eerste bocht genomen, we kunnen weer gaan cruisen!

Dag 2 : Saint-Florent

Dagboek van Odette en Danny

 

Na een rustige nacht wakker worden met een heerlijk bakje koffie op ons terras.  Ja dat kan, want in elke kajuit staat een Nespresso-machine en ook een waterkoker voor de theedrinkers.

 

Ontbijt op dek 6 met zicht op het zwembad. Geen buffet. Alles wordt aan tafel bediend. We krijgen een menu en de bestelling wordt opgenomen. Er is zeker voor elk wat wils. Koffie, thee en fruitsap worden aan tafel gebracht en er loopt voortdurend een ober langs met verschillende soorten broodjes en koeken. De bestelling wordt snel opgenomen en we moeten zeker niet lang wachten.

 

Na het ontbijt is er een infosessie over de ‘expeditie’activiteiten want dit is een ‘expeditiecruise’, wat eigenlijk betekent dat we nergens in een haven zullen aanleggen, maar met zodiacs aan land worden gebracht waar ze allerlei activiteiten voorzien.

 

We naderen het noordelijk punt van Corsica tegen de middag en rond 12 u. gooien we het anker uit voor Saint-Florent. Een hele mooie baai met prachtige stranden. 

 

Na de lunch (opnieuw geserveeerd aan tafel) met alweer een menu met ruime keuze worden we in de zodiacs naar een prachtig strand gebracht waar we lekker konden rusten of een flinke wandeling konden maken door de ‘maqui’, alleen of onder begeleiding.

 

De zodiacs varen voortdurend heen en weer dus wanneer je maar wil kan je naar het schip terugkeren.

 

Om 19 u. is er een ‘Captains Cocktail’ voorzien rond het zwembad met heerlijke hapjes en Veuve Cliquot Champagne. Maar het is een beetje op zijn frans want de kapitein (met zijn entourage) komt pas tegen 19.45 u. en dan moesten we eigenlijk al aan tafel zitten. Als we dan om 20 u. naar de eetzaal gaan, is die zelfs nog niet open ... La douce France! Maar het wachten wordt zeker beloond met een heerlijke ‘Captains Dinner’ met lekkere gerechten en goede wijn.

 

Nog een laatste glaasje aan de bar op dek 7 onder de sterren waar de DJ leuke muziek draait en de moedigen onder de gasten zich mengen met de crew op de dansvloer.

 

Het was zeker weer een geslaagde dag.

Dag 3 : Golfe de Santa-Manza

Dagboek van Odette en Danny

 

07.30 u. ... RRRRRRR ... het anker wordt neergelaten...

Ik ga even op terras staan en merk naast een flinke wind ook heel wat golven op... Ik zeg tegen Danny: als we straks in de zodiacs moeten, zal dat leuk worden... Mijn woorden zijn nog niet koud of de stem van de kapitein begroet ons en meldt dat we omwille van de meteocondities naar een andere baai zullen varen waar het windstil is. We varen dus een paar uur met in de verte de mooie falaisen van Bonificio waar we morgen naartoe gaan. Een geologe vertelt ons heel wat interessante info.

 

We gooien opnieuw het anker uit in een prachtige windstille baai met een zeer uitnodigend strand. Na een super lunch met een ‘plateau de fruits de mer’ en een lekker glaasje champagne gaan we in de zodiacs naar het mooie strand waar allemaal Ponant parassols werden klaargezet. Er is mogelijkheid tot kayakking, snorkling en om 16 u. is er een begeleide wandeling naar een 150 m hoger gelegen uitkijktoren. 

 

Het feit dat we nog steeds ‘onder ons zijn’ d.w.z. alleen maar een vermenging met andere Ponant gasten, die allemaal Covid negatief waren, geeft ons toch een heel goed gevoel.

 

Rond 18 u. terug aan boord, douche nemen en klaar voor de apero met super lekkere hapjes (foie gras, truffel,...).

 

Om 20 u. gaan we naar 'La Comète' voor een heerlijk diner. We gaan geen laatste glaasje meer drinken, want morgen wacht ons weer een mooie dag.

Dag 4 : Bouches de Bonifacio

Dagboek van Odette en Danny

 

Een expeditiecruise wil ook zeggen: vroeg op excursie vertrekken.
De excursies zijn trouwens allemaal inbegrepen! We werden vanaf dag één ingedeeld in groepen van 15 à 20 man (wij zijn met 17) en een kleurcode bepaalt je vertrektijd.

Vandaag geen rustig ontbijt want we vertrekken al om 8 u. met de tender naar de haven van Bonifacio. Daar stappen we over op een comfortabele en mooie lokale boot die ons, in een half uurtje varen, naar ‘Ile Lavezzi’ brengt. Een adembenemende baai met bootjes voor anker, is het eerste wat we opmerken. De expeditieleider zegt dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we zo vroeg zijn. Pas in de loop van de morgen zullen we beseffen wat ze ermee bedoelt.

Ile Lavezzi is een onbewoond eiland met alleen twee begraafplaatsen en een herdershuisje maar met een wondermooie natuur. Er zijn verschillende baaitjes met zandstranden en iedereen is vrij om te doen wat ze willen: wandelen, snorkelen of gewoon op het strand liggen. Wij beginnen aan een stevige wandeling, omdat we zo veel mogelijk de prachtige zichten op ons netvlies willen branden. Het eiland is immers bezaaid met reusachtige, granieten rotsblokken in allerlei vormen.

Na een goede twee uur worden we terug aan de boot verwacht en varen we langzaam rond het eiland. De kapitein stuurt zijn schip tussen de half uit het water stekende rotsformaties. Even later bereiken we ‘Ile Cavalo’: een eiland dat vroeger privé-eigendom was van een Parijse industrieel maar waar zich nu supervilla’s van bekenden zich bevinden, zoals onder andere van de Prinses van Monaco. Na de rondvaart van dit eiland volgen we de kust naar de krijtstenen, ‘falaisen’, richting Bonifacio. De diverse rotsformaties zijn zo mooi, er zijn geen woorden voor.

 

We zijn als enigen net op tijd aan boord voor de lunch, want de andere groepen zijn nog niet terug. De lunch is weer super lekker met lokale gerechten zoals een heel lekkere 'Aminizu' (een Corsicaanse bouillabaise), tomaat-mozarella en als dessert 'Crêpes Suzette' met een bolletje vanille-ijs. 

 

Na een verdiende siësta aan het zwembad, nemen we een tender terug naar de haven van Bonifacio, om een wandeling door de stad te maken. Een heel bijzondere stad met een rijk verleden. We slenteren wat door de nauwe steegjes van de oude stad en genieten van de prachtige vergezichten op de omwalde muren. Aan de overkant zien we Sardinië.

 

Terug aan boord zijn er twee Corsicaanse gitaristen, die rond het zwembad een uur lang hele mooie Corsicaanse liederen brengen. 

Om 19 u. is er een apéro met Champagne en kaviaar; en een optreden met French Cancan van de dansers. Het geheel wordt afgesloten met 'La Marseillaise' want het is tenslotte ’Le 14 Juillet’.

 

Een galadiner maakt deze dag weer compleet.

 

Morgen vertel ik jullie wat meer over de hutten en het schip zelf.

Dag 5 : Santa-Manza

Dagboek van Odette en Danny

 

Wij zijn teruggekeerd naar de baai waar we eergisteren niet aan land konden gaan, omwille van de wind. 
Met zodiacs worden we naar het strand gebracht waar, naast een Champagne apero met hapjes, ons allerlei watersportactiviteiten wachten: snorkelen, kayakken, stand-up paddle board en ja, zelfs duiken staat op het programma. Opmerkelijk hierbij de voorzichtigheid met betrekking tot corona die door Ponant aan de dag wordt gelegd. Gebreveteerde duikers moeten een medisch certificaat voorleggen dat hun longen getest zijn na de pandemie en moeten tevens eigen mondstuk, duikbril en zwemvliezen meebrengen.

 

Wij keren voor de lunch terug aan boord en zoals beloofd, zal ik jullie wat meer vertellen over het schip.

De receptie op dek 3 is zoals het hoort: 24/24 bemand en je kan er terecht met al je vragen. Al het personeel is tweetalig: Frans en Engels. Op ditzelfde dek 3 liggen vooraan een paar hutten zonder balkon en mid-ship ook de 'Deluxe Cabines' met balkon.

Ok, de hutten zijn klein in vergelijking met de suites op Silversea, Regent Seven Seas Cruises of Seabourn, maar voor zo’n week in een zonnig gebied zijn ze eigenlijk groot genoeg. Er is voldoende opbergruimte, een apart toilet en een badkamer met inloopdouche, mooie dikke grote handdoeken en allerlei toiletartikelen van Hermès.

Op dek 4 en 5 liggen dan de 'Prestige Cabines' die even groot zijn als
de 'Deluxe Cabines' maar toch een paar verschillen hebben:
de balkonbalustrade bij een 'Deluxe Cabine' is volledig in metaal en de hut heeft een groot raam met daarnaast een deur die toegang geeft tot het balkon.

Bij een 'Prestige Cabine' heb je een balkonbalustrade deels in metaal en deels open en de toegang tot het balkon is volledig in glas met een schuifdeur. Dit zorgt ervoor dat een 'Prestige Cabine' veel meer licht binnenlaat en bijgevolg een ruimere indruk geeft. Verder zijn er op de hoger gelegen dekken ook nog grote ‘Deluxe Suites ‘en ‘Owner Suites’.

 

Alle gemeenschappelijke ruimtes liggen achteraan op het schip,
op de ‘Observation Bar en Lounge’ (met kleine bibliotheek) na, die vooraan op dek 6 liggen.
Op dek 3: de ‘Grand Salon’ met groot buitenterras en waar ‘s avonds aangename muziek je uitnodigt om te dansen.

Op dek 4 ligt dan het theater waar ook dagelijks overdag één of meerdere conferenties worden gegeven en ‘s avonds shows en andere optredens.

Op dek 5 achteraan vinden we de 'Spa' en de 'Kids Club'. Op dek 6 het binnen- en buitenrestaurant ‘La Comète’ met ook het zwembad en zonnedek en op dek 7 tenslotte de mooie 'Sky Bar'.

Niet vergeten: de 'Marina' op dek 2, waar de zodiacs vertrekken en waar ze ook een ‘zee-zwembad’ kunnen maken. Zo kan er achteraan de boot in de zee gezwommen worden.

 

Vanaf het moment dat je aan boord gaat en tijdens de cruise, zijn onbeperkte drankjes inbegrepen*, op elk moment van de dag. Een drankje met vrienden aan de bar, verfrissingen bij terugkomst van een excursie of op het balkon van je hut: geniet van een grote selectie aan dranken (mineraalwater, koude dranken, cruisewijnen, bier, champagne, sterke drank, koffie, thee). Een selectie van premium alcoholische dranken is ook à la carte verkrijgbaar.
* Het bevat geen premium alcoholische dranken en is alleen geldig voor individuele persoonlijke consumptie, zonder beperkingen.

 

Welke hut je ook boekt, overal aan boord en op alle schepen bij Ponant is er gratis toegang tot Wi-Fi. Door middel van een satellietverbinding is Wi-Fi toegankelijk in de meeste regio's waar ze naartoe varen, zelfs de meest geïsoleerde.

 

Het eten is van een zeer hoogstaande kwaliteit en op deze weekcruise hadden we drie galadiners. In de 'Celeste' eetzaal heb je elke avond een menu met een zeer ruime keuze aan soep – voorgerechten – hoofdgerechten (ook altijd vegatarische keuzes) – kaas en desserts met daarnaast elke dag ook de klassiekers zoals ribeye – zalm – oesters – zeevruchten – kip – Ponant hamburger (die super lekker is) en side dishes, zoals lekkere frietjes, groenten, enz.  In ‘La Comète’ met zijn buitenterras lunchen we ’s middags ook weer met een menu met zeer ruime keuze en
’s avonds is het daar meer bistro stijl.

 

Het meubilair aan boord is allemaal zeer mooi, zeer stijlvol en anders dan op de andere cruiseschepen die klassieker zijn hebben ze hier gekozen voor een meer moderne design toets van uitstekende kwaliteit.

Het schip is tip top in orde en zeer proper.

 

Alles aan boord, van de Hermès producten in de badkamer over de kwaliteit van het eten, de presentatie van de borden, de schoteltjes met Corsicaanse hapjes tot het doosje met ‘la Madeleine de Proust’ op de kamer straalt de Franse Grandeur uit en is allemaal van top kwaliteit.

 

Dus eigenlijk maakt dit alles van Ponant wel een all-inclusive product.

 

Het personeel bestaat uit Europeanen (meestal Fransen) en Aziaten.
De Europeanen zijn allemaal tweetalig (Frans en Engels), de Aziaten spreken, op een "Bonjour" en "Bonsoir" na, alleen Engels.

 

Ponant heeft haar uiterste best gedaan om haar expedietiecruises veilig te maken. De vaarroute en de activiteiten zijn zo georganiseerd dat de passagiers heel weinig in contact komen met de lokale bevolking waardoor ook de kans op besmetting bijna onbestaand is.

 

Kortom Ponant is ons zeker aan het bekoren. We waren niet alleen heel blij dat we opnieuw konden cruisen, maar vooral het feit dat de bemanning het heel serieus neemt met de coronaveiligheidsmaatregelen, zorgt ervoor dat we ons veiliger voelen hier aan boord dan aan land. 

Dag 6 : Pointe de la Parata (Ajaccio), Corsica

Dagboek van Odette en Danny

 

Een luie morgen... na een heerlijk ontbijt in de schaduw aan de rand van het zwembad, gaan we even zwemmen in het zee-zwembad, dat Ponant achter het schip creëert met hun 'Marina'. Daarna hebben we met vrienden afgesproken voor de aperitief en een heerlijk lunch.

 

In de namiddag maken we een 1,5 uur durende zodiactocht naar de ‘Iles Sanguinaires’.

Tijdens het varen doet de bestuurster van de zodiac, lid van het expeditieteam, ons een leerrijke uitleg over de Genovese torens die als semafoor (seinpaal) dienden in de vorige eeuwen en die gelukkig door de Franse overheid worden onderhouden als erfgoed. De eilanden zijn een broedplaats voor vele vogels en we kunnen dan ook niet genoeg foto’s nemen. 

Op één van de eilanden zijn ook de ruïnes van een ‘hospitaal’ terug te vinden, waar de vissers, die vroeger voor Afrika op rode koralen gingen vissen, weken in quarantaine moesten... een woord dat we jammer genoeg nu ook kennen.

 

Zoals zonet vermeld, zijn de eilanden een broedplaats voor duizenden vogels en vermits het broedseizoen pas voorbij is, bemerken we ook vele jonge vogels, die krijsend hun ouders roepen, omdat ze honger hebben.

 

Na de schitterende zodiactocht maken we ons klaar voor ‘Le soirée de l’au revoir’ : een cocktail rond het zwembad gevolgd door nog een galadiner.

Met op de achtergrond een stalende zon, wordt van elke afdeling het personeel voorgesteld voor de ‘Au revoir’, al hebben we morgen nog een schitterende dag in Calvi.

 

Na het schitterende diner kan je ofwel nog een glaasje drinken onder de sterenhemel of bij klassieke pianomuziek in de 'Observation Lounge'; ofwel kan je naar de Revue Parisienne gaan kijken in het theater. Voor elk wat wils dus.

 

Wij houden het rustig, bij een laatste glaasje onder de sterrenhemel.

Dag 7 : Calvi

Dagboek van Odette en Danny

 

Na een heerlijk ontbijt met zicht op de prachtige oude stad van Calvi nemen we de eerste tender om 8.15 u. In de haven staan de 4x4 Jeeps te wachten en in groepjes van 4 beginnen we aan leuke rit door de bergen en bezoeken prachtige baaitjes alsook het kerkje van Sainte-Marie dat de hele baai van Calvi beschermt.  Terug naar beneden rijdend komen we langs wijndomeinen om te eindigen op een mooi zandstrand waar een lekker glaasje witte Corsicaanse wijn of biertje op ons wacht.  We genieten van het prachtige uitzicht op deze schitterende baai.

 

Tegen 12 u. zijn we terug in de haven en de tender brengt ons naar de Lyrial terug voor onze laatste lunch met oa een heerlijke steak tartaar met frietjes.

 

Na de middag keren we met de tender terug naar Calvi om wat te slenteren langs de vele restaurantjes en wat kleine souvenirs te kopen in de leuke winkeltjes.

 

We varen uiteindelijk terug voor het minst aangename deel van onze cruise : koffers pakken. 

 

Om 19 u. is er nog een ‘Pata Negra’ proeverij vergezeld van leuke lokale wijntjes. 

 

Daarna zitten we aan voor een laatste heerlijk diner met erna een wandeling aan dek.  Onder een schitterende sterrenhemel genieten we nog even na van onze mooie cruise.

Dag 8 : Nice

Dagboek van Odette en Danny

 

Om 7 uur varen we de haven van Nice binnen.

 

Om 8 uur verlaten we onze hut en nemen we ons ontbijt aan dek. Daarna ontschepen we en staat onze bagage mooi op ons te wachten op de kade. We nemen uitgebreid afscheid van de bemanning en danken hen nogmaals voor de mooie cruise die we in alle veiligheid mochten meemaken. De privé- shuttle brengt ons naar de parking waar we aan het speciale cruisetarief
(€ 70 voor de hele week) ons ticket valideren.

 

Aan alle mooie liedjes komt een eind, maar deze cruise was toch wel heel speciaal, omdat we niet hadden verwacht dat we in deze coronatijden zo veilig konden reizen. 

 

Kortom het was een heel mooie ervaring: mooi schip, top crew, heel lekker eten en dat alles bij prachtig weer. 

 

Corsica, ‘l’Ile de Beauté’; dat is absoluut niet gelogen!

Contactinformatie

Arrow Cruise Travel

Seringenlaan 10

B-2970 Schilde

+32 470 55 20 09

info@aa-t.be

  • Facebook
  • Instagram